פרויקטים בתחום הבנייה דורשים מגוון רחב של אנשי מקצוע וכן ביצוע עבודות שונות שהמטרה שלהן היא להוציא לפועל את הפרויקט, שלב אחר שלב, בצורה הטובה ביותר. אחת מהעבודות הבסיסיות ביותר בכל פרויקט בניה היא: עבודת חפירה.
עבודת חפירה כוללת את תהליך הסרת אדמה, סלע או חומרים אחרים מאתר הבנייה שבו מתבצע הפרויקט, בכדי ליצור חלל פתוח, בור או שקע. מדובר על חלק קריטי בבנייה, במיוחד עבור יסודות, כבישים ופרויקטים אחרים של תשתיות. המטרה העיקרית היא להכין את האתר לבנייה על ידי הבטחת יסודות יציבים ובטוחים.
חפירה יכולה להשתנות בהתאם לפרויקט, כאשר ייתכן שסוג החפירה הנדרשת עבור פרויקטים קטנים המיועדים למגורים לא תהיה דומה לסוג החפירה הרלוונטית לפרויקטים מסחריים גדולים יותר. יחד עם זאת, כל עבודת חפירה במסגרת כל פרויקט באשר הוא, תדרוש תכנון וביצוע זהירים בכדי להימנע מבעיות כמו קריסת קרקע או נזקי מים. חפירה נכונה חיונית ליציבות ובטיחות של כל פרויקט בנייה.
סוגי עבודות חפירה
ניתן לסווג עבודות חפירה על סמך המטרה והחומר הנחפר. סוגים נפוצים כוללים: חפירת אדמת ג'ובה, הכוללת הסרת שכבת האדמה העליונה, חפירת עפר אשר חופרת עמוק יותר להסרת אדמה מתחת לשכבה העליונה. חפירת סלע אשר עוסקת בהסרת משטחים סלעיים הדורשים כלים וטכניקות מיוחדות.
חפירת בוץ כוללת הסרה של אדמה ספוגה במים או בוץ, הנמצאת לעיתים קרובות באזורים ביצתיים וכן, חפירת תעלות משמשת ליצירת שקעים צרים וארוכים עבור תשתיות או מערכות ניקוז. כל סוג של חפירה דורש שיטות וציוד ספציפיים כדי להבטיח יעילות ובטיחות. הבנת סוגים אלה מסייעת בתכנון וביצוע פרויקטים של בנייה בצורה יעילה, תוך הבטחה כי הטכניקות הנכונות מיושמות עבור תנאי קרקע שונים בצורה המיטבית.
כיצד מבוצעות עבודות חפירה?
עבודות חפירה הן חלק קריטי בפרויקטים רבים של בנייה כאמור והן דורשות תכנון וביצוע מדוקדקים. לרוב עבודת חפירה תתבצע באופן הבא:
בשלב הראשון, לפני תחילת החפירה, יש למדוד ולסמן את השטח. הדבר כולל זיהוי של כל התשתיות התת-קרקעיות או מפגעים קיימים. בהתאם לשלב חשוב זה, יערכו תוכניות מפורטות להנחיית עבודות החפירה.
השלב השני הוא פינוי האתר, כאשר יש לפנות מהאתר כל צמחייה, פסולת או מבנים קיימים. שלב זה מבטיח שהאזור מוכן לתחילת עבודות עפר ועבודות חפירה.
השלב השלישי הוא סימון כאשר בו אזור החפירה מסומן בהתאם לתוכניות. זה כולל הצבת יתדות או סמנים לתיחום מדויק של האזור לחפירה. השלב הבא הוא שלב החפירה עצמה, כאשר באמצעות הציוד המתאים, מתחילה העבודה. שלב זה כולל חפירה לעומק ולצורה הנדרשים, בין אם זה עבור יסודות, תעלות או מרתפים.
האדמה שהוסרה נאגרת לשימוש מאוחר יותר או מפונה מהאתר.
בשלב לאחר החפירה יהיו התמיכה והדפנות: מדובר על שלב חשוב ביותר בחפירות עמוקות. בשלב זה יוצרים תמיכה ודפנות אשר תפקידם החשוב למנוע קריסה של הדפנות. שלב זה כרוך בהתקנת תומכים זמניים להחזקת האדמה במקומה.
בשלב הבא יש לבצע בדיקות קרקע לצורך בדיקת היציבות וההתאמה של הקרקע. כדאי לדעת שנערכות מגוון בדיקות קרקע לאורך ההליך כולו על מנת לוודא שהוא מתקדם בצורה נכונה וכי הקרקע בטוחה לחפירה.
השלב האחרון הוא שלב הגימור. לאחר השלמת החפירה האתר מוכן לשלב הבא של הבנייה. הדבר עשוי לכלול את היישור של האזור בכדי להבטיח ניקוז תקין או דחיסת קרקע ליצירת בסיס יציב. לאורך כל התהליך, עבודות מסוג חפירה דורשות מפעילים מיומנים ותיאום זהיר.
תכנון וביצוע נכונים הם קריטיים להבטחת בטיחותו והצלחתו של הפרויקט. על ידי הבנת השלבים הכרוכים והציוד הרלוונטי לביצוע עבודות מסוג חפירה, תוכלו להעריך טוב יותר את המורכבות והחשיבות של עבודות של חפירה בבנייה ובהתאם לכך, להבין כי עליכם לבחור את אנשי המקצוע הטובים ביותר בתחום זה לצורך יישום עבודות אלה במסגרת פרויקט בנייה כזה או אחר.
אמצעי בטיחות במהלך עבודת חפירה
בטיחות היא היבט קריטי בכל עבודת חפירה. אמצעי זהירות נאותים לא רק מגנים על העובדים אלא גם מבטיחים את יציבות הסביבה. הנה כמה אמצעי בטיחות חיוניים שאסור לוותר עליהם בעבודות חפירה:
ביצוע הערכת אתר: לפני תחילת העבודה, יש לבצע תהליך איתור סיכונים אפשריים באתר כגון: תשתיות תת-קרקעיות, אדמה בלתי יציבה או מבנים סמוכים. הערכה זו מסייעת בתכנון תהליך החפירה בצורה בטוחה.
שימוש במערכות מיגון: יש להשתמש במערכות מיגון כגון תיבות חפירה, תמיכה וייצוב מדרונות. מערכות אלו מונעות קריסות ומגנות על העובדים בתוך אתר החפירה.
הבטחת הכשרה נאותה: על כל העובדים להיות מיומנים בבטיחות חפירה, כאשר הדבר כולל זיהוי סיכונים, שימוש בציוד מגן והבנת נהלי חירום.
תחזוקת ציוד: יש לבדוק ולתחזק באופן קבוע את כל ציוד החפירה. מכונות פגומות עלולות להוביל לתאונות, לכן יש לוודא שכל הציוד תקין לפני השימוש.
מעקב אחר תנאי מזג האוויר: מזג האוויר יכול להשפיע באופן משמעותי על בטיחות החפירה ולכן, יש להימנע מעבודה בתנאים קיצוניים כמו גשם כבד או רוחות עזות, העלולים לגרום לחוסר יציבות הקרקע.